Šta kažu verski lideri

Katolici

Otac Leonard Dubi, prvi decembar 2008

Ja sam 66-o godišnji katolički sveštenik na službi u čikaškoj arhibiskupiji, a u svojoj 40 godišnjoj karijeri služio sam u sedam parohija. Počeo sam da vežbam transcendentalnu meditaciju pre oko 30 godina, dok sam bio na svojoj trećoj misiji kao pomoćni pastor. Služio sam u još dve parohije kao pomoćni pastor, sve dok mi arhibiskup nije dodelio zvanje pastora i parohiju u kojoj sam služio 21 godinu. Poslednja parohija mi je dodeljena pre tri godine.

Upražnjavanje TM tehnike spada u najviše prioritete mog života, otkako sam pre 33 godine počeo da meditiram. Tokom čitavog ovog vremena vežbao sam dosledno, dva puta dnevno, 365 dana godišnje, uključujući i sve svetovne i verske praznike. Meditirao sam u avionima, na prekookeanskim brodovima, u autobusima i kolima; na aerodromima, autobuskim stanicama, u bolničkim kapelama, banketnim holovima, kućama prijatelja a takođe i u omiljenoj stolici za molitve u mojoj sobi.

Moja molitva i priprema za slavljenje Svetinja katoličke liturgije, naročito svetog Euharista, bili su pomazani vežbom TM tehnike. Svakodnevno iskustvo usredotočenosti posle TM, produbilo je moje razumevanje kontemplativne dimenzije mentalnih molitvi koje poučava katolička duhovna tradicija. Kao smirenijoj i usredotočenijoj osobi, moje molitveno čitanje svetih spisa je produbljenije i bogatije. Dublja značenja isplivavaju kada čitam različite delove svete Biblije.

Moje molitve su postale bogatije. Život se usporio iznutra, iako se ubrzao spolja. Ja se i osećam i izgledam mlađe od svog stvarnog uzrasta.

Stres koji dolazi iz vršenja dužnosti pastora u katoličkoj parohiji u gradskoj sredini 21-og veka na američkom srednjem zapadu, pa čak i sam život u savremenom svetu brzih komunikacija je potencijalno razoran. Redovna vežba TM je dokazano delotvoran put za rastvaranje stresa kao i nenaporan način da me „prikoči“. Ove dobrobiti su potvrđene brojnim naučnim istraživanjima sprovedenim na tehnici TM.

Ipak, najbolja „studija“ je moje lično iskustvo. Preporučivao sam prijateljima i parohijanima da nauče TM. Neki jesu. Oni koji su redovno vežbali iskusili su iste rezultate kao i ja.

Ja svakako preporučujem TM svima, naročito osobama odgovornim za duhovni i intelektualni rast zajednice i učenika. Koristio sam TM kao sredstvo koje mi je pomoglo u svešteničkom pozivu i kao čoveku vere i molitve. Tehnika mi je samo pomogla da iskusim duhovnu suštinu moje religije na dubljem nivou.

Fr. Leonard Dubi, pastor u čikaškoj arhibiskupiji, Otac Cletus Stein, 02.10. 2008

Dragi prijatelji katolici,

Ja sam penzionisani katolički sveštenik koji vežba transcendentalnu meditaciju, a činio sam to i dok sam služio katoličkoj crkvi, već trideset godina. Iz sopstvenog iskustva znam da je TM univerzalna tehnika u skladu sa ciljevima naše religije. Ona ne zahteva bilo kakve promene ličnog životnog stila ili verovanja i predstavlja delotvornu pomoć da postanemo jači u sopstvenoj veri. Transcendentalna meditacija je unapredila moj duhovni život i poslužila mi kao sjajan način da se opustim i postanem pažljiviji na poslu i u životu uopšte.

Služio sam u parohijama Kanzasa 20 godina, a u Teksasu 11, takođe vodeći bolničke i studentske kapele. Studije teologije završio sam u Rimu i 1966. poslan u SAD. Po mom iskustvu TM je odlična priprema za molitvu. Uvideo sam takođe da TM učitelji i praktikanti veoma uvažavaju sve religije; zbog toga verujem da nam TM dopušta da zaista živimo ekumenizam, a ne samo da pričamo o njemu.

Crkva je vekovima ohrabrivala meditiranje a i sveci takođe, uključujući i pisca „Oblak nepoznatog“, Svetu Terezu od Avila, Svetog Jovana Krstitelja i mnoge druge. TM je dokazana tehnika da im se pridružimo u meditaciji. Mnoga naučna istraživanja su tokom godina pokazala značajne rezultate TM. Poznato je da popravlja fizičko zdravlje i poboljšava jasnoću duha i stvaralaštvo. Iskusio sam da dobrobiti TM postaju sve veće tokom godina. Verujem da svako može uvideti veliku vrednost redovnog upražnjavanja ove meditacije.

Otac Cletus Stein
penzionisani katolički sveštenik

Judaizam

Stariji rabin Allan Green, 27.06.2008

Poštovani,

Prva stvar koju želim da kažem o svojoj 37 godina dugoj praksi programa transcendentalne meditacije je ta, da ja nikada ne bih postao rabin bez nje. Transcendentalna meditacija je spasla moj život jevrejski način života.

Kako to? Ukratko rečeno, osim mnogih dobrobiti dokazanih sa 600 naučnih istraživanja, TM tehnika dala mi je referentno iskustvo za reč „Bog“. Utemeljen u sopstvenim iskustvima razvoja kroz TM, rasli su moja ljubav i uvažavanje prema Bogu, za Njegov čudesni univerzum i za moje sopstvene religiozne tradicije. Istovremeno, želeo bih da naglasim da je TM uistinu univerzalna jer bilo ko, bilo kog uzrasta, obrazovanja ili pogleda na svet može uspešno da je vežba, bez promene životnog stila ili uverenja.

Uz redovnu vežbu TM ljudi ne samo da postaju smireniji, energičniji i kreativniji nego pre, već se takođe i menjaju na način koji verovatno nisu mogli ni da zamisle – bezazleno razvijaju ljubav, saosećanje, etičnost i predanost Bogu. Ovi ideali veoma često preovladavaju u religioznom životu mnogo više u teoriji nego u stvarnosti. TM program međutim, nežno, efikasno pretvara ove ideale u živu svakodnevnicu.

Zbog toga bih preporučio upražnjavanje transcendentalne meditacije svakom studentu ili učitelju judaizma (u stvari svakoj religioznoj tradiciji) zainteresovanom da oživi najviše ideale svoje tradicije u svakodnevnom životu. Rečima rabina: „Nađimo milost i prosvetljenje u očima i Boga i naroda“.

Allan Green
Viši rabin u Shaarey Haarey Zedek Synagogue in Winnipeg, Manitoba, Kanada

Rabini Michael Shevack, 12.11.2008

Poštovani,

Kao rabin, želeo bih da prokomentarišem svoje iskustvo sa tehnikom transcendentalne meditacije u odnosu na moje upražnjavanje judaizma.

Postoji opšta pogrešna predstava u mnogim različitim „zapadnjačkim“ religijama, uglavnom u judaizmu, hrišćanstvu i islamu, da je transcendentalna meditacija neki oblik hinduističkog kulta i samim tim paganska. Na osnovu svog neposrednog iskustva mogu jasno da kažem kako je ova ideja jednostavno netačna i predstavlja nesporazum.

U stvari, moje iskustvo kao praktikanta TM od sedamnaeste godine života (sada imam 55) dokazalo je sasvim suprotno. Na početku me je TM privukla kao sredstvo za smanjenje stresa i bio sam oduševljen stotinama istraživanja koja ukazuju na njen pozitivan uticaj u smanjenju stresa, krvnog pritiska i poboljšanju opšteg stanja, kako duševnog tako i telesnog. Međutim, kada sam počeo da upražnjavam TM uvideo sam da su te dobrobiti samo „nusprodukti“ iskustva.

Zaključio sam da sam se otvarao – dan za danom, meditaciju za meditacijom – onome što smatram dubokim duhovnim iskustvom. To iskustvo nije bilo „s onog sveta“ niti pripadalo „drugoj religiji“. Ono je bilo duboko ukorenjeno u praktičnim, svakodnevnim izrazima života i kao takvo postalo duboko integrisano sa mojim svakodnevnim judaizmom. Uvideo sam da je TM otvorila moje intuitivne uvide i razumevanje što mi je pomoglo da shvatim smisao moje jevrejske prakse. Moja verska revnost postala je mnogo življa i duhovno vibrantna.

Pre mnogo decenija pročitao sam Maharišijeve reči: „Dok bezazleno meditirate, počinjete da shvatate religiju u kojoj ste rođeni. „Ovo se pokazalo tačnim. Što više meditiram, to se više običaja, tradicija, teologije i prakse moje religije produbljuje unutar mene. TM me nije odvojila od judaizma, ona me je u stvari povela natrag u judaizam boljim razumevanjem, produbljenim duhovnim iskustvom i većom ljubavlju i posvećenošću.

Zbog toga sam preporučivao TM mnogim Jevrejima u mojoj zajednici i van nje, a takođe i svim tražiocima istine, uključujući mnoge hrišćane i muslimane. Iz svog iskustva mogu reći da se ne treba bojati TM. Ako ste hrišćanin, bićete bolji hrišćanin. Ako ste jevrej, bićete bolji jevrej. Ako ste musliman, bićete bolji musliman. Usled sve većeg uvažavanja sopstvene vere putem TM, čovek ne traži druge religije. On postaje ispunjen sopstvenom.

Na kraju, kao lider u među-religijskom dijalogu koji je radio sa predstavnicima mnogih plemenitih religija sveta, verujem da TM može otvoriti vrata opštem duhovnom razumevanju i iskustvu koje će pomoći da se stvori i ubrzati stvaranje uzajamnog poštovanja i razumevanja među svetskim religijama, produbljujući i oživljujući univerzalne duhovne osnove na kojima su sve one zasnovane.

Ukratko, to je brz, efikasan, univerzalan pristup miru.

Michael Shevack
rabin The Bucks County Free Synagogue u Point Pleasant, Pennsylvania