Vreme za meditaciju

You are currently viewing Vreme za meditaciju

Sva tri osnivača Axios-a — Džm, Roj Švarc i Majk — isprobavaju nešto što nikada ne bismo ni pomislili: transcendentalnu meditaciju (TM).

Zašto je ovo važno: Mi smo neprekidno u pokretu i rastrojeni. Ako su milioni ljudi tokom hiljada godina pronašli mir i postigli jasnije umove uz mantre i tišinu meditacije, zašto ne bismo i mi?

  • Ove nedelje pohađamo časove — i planiramo da vam se javimo za nekoliko meseci ako se neko od nas još bude pridržavao, i ako pronađemo koristi za koje drugi tvrde da postoje. Voleli bismo da čujemo vaše priče o uspehu ili neuspehu s TM-om.
  • Ako ništa drugo, TM nas izvodi iz životne rutine, makar na par intervala od po 20 minuta dnevno.

Šta je TM: Jednostavno rečeno, TM je meditativna tehnika u kojoj tiho ponavljate mantru 20 minuta dok sedite zatvorenih očiju.

Šta TM nije: Religija, kult, vežba disanja ili modni trend poznatih ličnosti. Prednosti uklanjanja stresa koje pruža praksa mogu koristiti svima.

Fondacija Dejvida Linča prikuplja sredstva kako bi besplatno pružila obuku iz meditacije studentima, beskućnicima, veteranima i drugima.

Kako funkcioniše: Cilj TM-a je da vas uzdigne iz vašeg običnog — često grozničavog — načina razmišljanja i dovede u stanje odmora i budnosti. Instruktor vam daje vašu sopstvenu tajnu mantru — jednostavan zvuk ili frazu za ponavljanje. Ponavljanje toga opušta um i osvežava vas, tvrde praktikanti.

Za nas, jedna od najprivlačnijih delova TM-a bila je ideja o otključavanju neiskorišćene moći mozga i poboljšanju mentalnog i fizičkog zdravlja.

 

  • Naš instruktor to ilustruje kao uzburkane talase na površini dubokog okeana — naš mozak je poput čamca dužine 18 stopa koji je bačen na talase visine 30 stopa.
  • TM vam pomaže da se „staložite“ — to je Majkova reč svetlosti tokom obuke — do dubljih nivoa.

Postoji mnogo istraživanja koja pokazuju značajne koristi TM-a, posebno za ljude u visoko-stresnim poslovima — zdravstvene radnike na prvoj liniji fronta ili ljude koji su pretrpeli traume, uključujući veterane i preživele seksualnog zlostavljanja.

  • Studije su pokazale da TM može smanjiti anksioznost, smanjiti radni stres, smanjiti rizik od srčanih bolesti i smanjiti nivo kortizola, hormona stresa.

Instruktor nam neprekidno govori da nema pravog ili pogrešnog načina meditiranja (osim ako se ne trudite previše). Ali, hajde da se sučimo sa tim — dobićemo rezultate ili ne.

  • Obaveza vremena je stvarna: Praktikanti TM-a insistiraju na četvorodnevnim kursevima koje vodi obučeni profesionalac. Ovo je onaj koji mi koristimo.
  • Zatim, to je 20 minuta, dva puta dnevno.

Rezime: Čak i ako nas TM samo skine s telefona na 40 minuta dnevno, to je ogroman uspeh. Ali, hajde da vidimo da li ćemo ostati dosledni.