10 činjenica koje treba znati o transcendentalnoj meditaciji

You are currently viewing 10 činjenica koje treba znati o transcendentalnoj meditaciji

„U ovim teškim vremenima za ekonomiju, transcendentalna meditacija daje mi jasno mišljenje, energiju i sposobnost da pravilno odredim koji posao je najvažnije odraditi u datom trenutku“ – Bob Jones, rukovodeći investicioni službenik, New York City.

Kako radi TM tehnika?

Steven Rector, lekar

Dr. Steven Rector je 18 godina radio u hitnoj pomoći u Ajovi i Džordžiji. Predstavnik Američkog saveta za hitnu pomoć, diplomirao je na Ajova medicinskom koledžu 1984, a specijalizaciju hitne pomoći je dobio na Misuri Univerzitetu u Kanzasu 1988. Duboko u duhu svakog ljudskog bića nalazi se polje čiste budnosti, polje oživljene tišine. Ovo je tihi, unutrašnji izvor energije, stvaralaštva i inteligencije koji svako ima. Ipak, najveći broj nas ga ne opaža zbog stalne vezanosti bučnim aktivnostima spoljnjeg sveta.

TM tehnika dopušta svakome da nenaporno dosegne ovo unutrašnje polje odmorne budnosti. Ovo smirujuće i isceljujuće iskustvo dovodi do razvoja svih oblasti života što je dokumentovano sa više od 600 naučnih istraživanja o TM tehnici.

Kako da meditiram ako ne mogu da mirno sedim?

Steele Belok, lekar

Dr. Steele Belok je klinički medicinski instructor na Medicinskoj školi Harvard univerziteta i lekar internista i nefrolog u Mount Auburn Hospital, Cambridge, Massachusetts — regionalnoj školskoj bolnici povezanoj sa Harvardom. U Bostonu je više od 30 godina radio kao lekar.Iskustvo odmorne budnosti je prijatno i udobno, pa je zato moguće mirno sedeti dva puta po 20 minuta na dan. Redovnom vežbom oslobađa se nakupljeni stres, što tokom vremena dovodi da osećate sve manje stresa i nervoze. Prirodna posledica ovog smanjenja stresa je smirivanje duha tokom meditacije, usled čega ne osećate potrebu da ustanete i lutate okolo. Neposredno iskustvo mira i tišine pobrinuće se za ova iskustva nemira.

S produžetkom prakse, ankioznost igra sve manju ulogu u životu čoveka; osoba počinje da donosi bolje odluke u vezi svakodnevnih aktivnosti zato što se lakše nosi sa stresom. Tokom vremena, čovek može doći u stanje bez stresa. U tom stanju njegovo delovanje motiviše trenutna situacija, pre nego njegov stresni odgovor na situaciju. Umesto da na izazov reaguje kao na pretnju, on izazov vidi kao mogućnost za lični i profesionalni rast.

Da li je TM isto što i opuštanje?

Steven Rector, lekar

  Nauka kaže da nije. Širok opseg pozitivnih fizioloških promena koje se obično pojavljuju tokom TM tehnike razdvajaju TM od proste relaksacije pa čak i drugih vidova meditacije. Istraživanja pokazuju da TM stvara mnogo dublje stanje odmora nego prosto sedenje sa zatvorenim očima ili vežbanje drugih vrsta meditacije. Istraživanja jasno pokazuju prirodno smanjenje stope disanja tokom TM tehnike – 25% veće nego kod kontrolne grupe – i porast bazalnog otpora kože do 70%.

Fiziološki indikatori dubokog odmora uključuju i značajne promene u obimu disanja, pulsu, plazma laktatima… Istraživanja pokazuju da ovo jedinstveno stanje fiziologije pomaže regulisanju kortizola i drugih hormona povezanih sa hroničnim stresom, kao i zdraviji nivo serotonina – neurotransmitera povezanog sa raspoloženjem.Što je još važnije, EEG merenja pokazuju više nivoe alfa koherencije preko celog mozga – povećanu integraciju i uređenost rada mozga, što nadalje razdvaja TM tehniku od obične relaksacije i drugih vrsta meditacije.

Da li TM prate bilo kakvi neželjeni efekti?

Steele Belok, lekar

   Tehnika transcendentalne meditacije donosi odmor duhu i telu i smanjuje stress i anksioznost. Kako povećani odmor i smanjena anksioznost mogu biti štetni? Istraživanja pokazuju da ovaj program poboljšava stvaralaštvo i inteligenciju. Kako nekome mogu naškoditi ova poboljšanja?

Studija objavljena u žurnalu Psychosomatic Medicine pokazala je da je stopa prijema u bolnice kod praktično svih kategorija bolesti manja kod onih koji vežbaju TM. Ovo je utvrđeno ne samo za telesne bolesti (smanjenje 50%) već i šokantna smanjenja kod duševnih problema i zloupotrebe droga i alkohola.

1. Jednostavna

TM tehnika je jednostavan, nenaporni mentalni postupak koji se upražnjava dva puta na dan po 15-20 minuta, zatvorenih očiju u sedećem položaju.

2. Lako se uči

Tehniku TM svako može lako da nauči i da vežba sa uživanjem.

3. Trenutni rezultati

Odmah na početku vežbanja polaznik oseća dobrobiti tehnike. Kao posledica redovne prakse dobrobiti se uvećavaju. Pozitivni uticaji TM na duh, telo i okolinu dokazani su stotinama naučnih istraživanja širom sveta.

Transcendentalna meditacija nije ni religija ni filozofija i ne zahteva bilo kakve promene životnog stila.

4. Nije potrebna vera

Nije potrebno verovati da TM tehnika deluje niti da pruža dobrobiti. Možete biti potpuno nepoverljivi, a tehnika će davati pun rezultat sve dok vežbate.

5. Razvija ceo mozak

Naučna istraživanja na mozgu pokazuju da TM tehnika razvija celokupan mozak, povećava stvaralačke sposobnosti i inteligenciju i poboljšava sposobnost rešavanja problema i donošenja ispravnih odluka.

6. Nije način života

Transcendentalna meditacija {rokbox text=|nije ni religija ni filozofija|}index2.php?option=com_content&view=article&id=91&template=popups{/rokbox} i ne zahteva bilo kakve promene životnog stila.

7. Smanjuje stres i visok pritisak

Istraživanja vršena u američkim medicinskim školama, koja je naručio američki Nacionalni zdravstveni institut (National Institutes of Health) pokazala su da je TM tehnika najdelotvornija vežba za smanjivanje stresa i poremećaja izazvanih stresom, uključujući visok holesterol i visok krvni pritisak, infarkt i aterosklerozu.

8. Jedinstvena

Ni jedna druga metoda samorazvoja ne daje tako celovite rezultate niti je zasnovana na istim principima i mehanizmima. TM se razlikuje svojom prirodnošću, lakoćom i izuzetnom delotvornošću.

9. Sistematsko podučavanje

Tehniku TM prenose kvalifikovani učitelji putem sistematizovanog kursa na kome se dobijaju sva potrebna znanja i umeća za ispravnu vežbu. Nakon toga svakom polazniku je dostupan obiman program podrške radi postizanja najboljih rezultata u najkraćem roku.

10. Neprofitna organizacija

Nosilac svih aktivnosti TM programa je udruženje građana čiji je cilj razvoj punog potencijala svakog čoveka i donošenja neograničenog napretka svim oblastima društva.