Društvo i mir

You are currently viewing Društvo i mir

Tokom poslednjih 30 godina ovaj moćni, savremeni pristup stvaranju mira opsežno je terenski istraživan u SAD i širom sveta.

David Edwards, doktor nauka, Profesor vlade na Univerzitetu Teksas, Austin

Ovaj rad, i teorija koja stoji iza njega, zaslužuju najozbiljnije razmatranje i stručne i političke javnosti.

Jednim pogledom

Opširna istraživanja objavljena u vodećim naučnim žurnalima pokazuju da moćan uticaj TM tehnike na smanjenje stresa deluje smirujuće na „uskipelo“ društvo. Dramatična i trenutna smanjenja društvenog stresa, kriminala, nasilja i sukoba zapažena su u zajednicama čiji su pojedinci upražnjavali TM i TM-sidhi u dovoljno velikim grupama. Istovremeno, zapažen je porast pozitivnih društvenih tokova.

Da bi šuma bila zelena

Kada je Mahariši upoznao svet sa tehnikom transcendentalne meditacije 1958. godine, naglasio je da mir pojedinca predstavlja osnovnu jedinicu svetskog mira. Poznata je njegova analogija da šuma ne može biti zelena, ako pojedinačna stabla nisu zelena. Slično, svet ne može biti miran ako pojedinci koji ga čine nisu mirni.

Unapređivanje života sa najdubljeg nivoa postojanja

Iako ima mnogo iskrenih ljudi željnih mira, stvaranje mirnog čoveka, porodice, grada ili nacije zahteva više od pukog verovanja „treba nam mir“.

Mir na svakom nivou društvene organizacije, uključujući i svetski mir, može se dostići isključivo temeljnom promenom svesti pojedinca i društva (pojedinačne i kolektivne svesti) radi stvaranja smirenog duha i mirne fiziologije. Mahariši je objasnio da, kada su telo i duh duboko smireni, tada svaka misao, reč i delo prirodno izlučuju harmonične uticaje u okolnu sredinu.

Rast koherencije u kolektivnoj svesti

Obimna naučna istraživanja potvrđuju da TM i TM-sidhi program delotvorno uklanjaju stres, anksioznost i nezadovoljstvo dok istovremeno podstiču dobro zdravlje, mir, ispunjenje i prosvetljenje.

Štaviše, grupna vežba ovih tehnika dovodi do rasta koherencije (sloge) u kolektivnoj svesti i tako smanjuje društveni stres, kriminal i nasilje – i na državnom i na međunarodnom planu.