Transcendentalna meditacija: Život u ljubavi i zdravlju

You are currently viewing Transcendentalna meditacija: Život u ljubavi i zdravlju

Život sa smislom

Dragana Glumac, viši radni terapeut, Klinika za psihijatriju, UKCS, 1997. Viša medicinska škola, viši radni terapeut 1994–1997, viši fizioterapeut 2006–2009, licencirani joga instruktor, osnivač škole Rekreativna joga 2009, napredni meditant, TM Sidhi 2021.

U životu postoje velike odluke. Jedna od najvećih jeste izbor profesije. Naš izbor je da pomažemo ljudima. Pomažemo im da se reše bola i patnje, i ako je i koliko god je moguće da nastave da se smeju i vole, da žive svoj dragocen život. Isto tako postoje značajne prekretnice u životu. Jedna od mojih najznačajnijih desila se u danu kada sam počela da meditiram transcendentalnu meditaciju (TM). Meditacija je sredstvo kojim se prijateljstvu, sestrinstvu i bratstvu, saosećanju, sreći i ljubavi vraća smisao. Ne mogu da zamislim ljude koji bi prirodno imali više sluha za ove ciljeve od kolega i saradnika, zdravstvenih profesionalaca.

Transcendentalna meditacija je jednostavna, prirodna, nenaporna mentalna tehnika, koju je lako naučiti i koja se praktikuje dva puta dnevno (15 do 20 minuta), udobno sedeći, zatvorenih očiju.

Prva meditacija je odmah nakon buđenja. Postoje jutra kada se probudim s jednim nedefinisanim, generalnim i jasnim osećajem „da neću“. To što nemam odgovor na pitanje: „Šta to tačno neću“ uopšte ne pomaže. Pomisao na meditaciju momentalno me podigne, ona je nešto čemu se radujem, jednostavno je veoma prijatna. Drugu meditaciju vežbam tokom poslepodneva, u njoj se osvežim, odmorim, saberem i uspešno, sa elanom, privedem dan kraju. Dan po dan, nižu se godine svakodnevnog meditiranja. Iako nisam „po rođenju“ naročito strpljiva i istrajna osoba, ipak meditaciju ne preskačem i „ne zaboravljam“. Nagrađena sam stabilnom energijom, većom mentalnom fleksibilnošću, većim optimizmom, izrazitijom spontanošću i čestim pravim dečjim radostima! Život ima svoj tok koji nije uvek u skladu s mojim htenjima. Dešavaju se ružne stvari, ali ja se unutar sebe i unutar njega osećam neuporedivo prijatnije i udobnije. Nisam jedina koja jasno prati te divne pomake, vidi ih porodica, prijatelji, i na kraju vide ih kolege na čiju inicijativu delim s vama ovo predivno iskustvo s meditacijom.

Jedini trajni način da drugima budemo dobri, od koristi i pomoći, jeste da budemo u kontaktu s neprekidnim izvorom u sebi, jedinim istinskim kontaktom sa sobom. Bez toga, bez stalnog napajanja trošimo se, habamo, isušujemo, postajemo umorni, letargični, nezadovoljni i nesrećni. Radeći poslove u „belom mantilu“ možemo više
i pre nego drugi iscrpiti svoje snage. Meditacija je tehnologija za podizanje i održavanje humanog homeostatskog sistema jakim i efikasnim. Kad je tako onda prirodno prelivamo najlepše ljudske dragocenosti, na sreću i dobrobit bližnjih, pacijenata, kolega, komšija, celog svog naroda i celog svemira.

Tokom TM um transcendira najfinije misli postajući vrlo tih i miran, a ipak sasvim budan iznutra. Subjektivno doživljavamo dubok telesni i mentalni odmor i veoma prijatno opuštanje. Ova stanja bazično su različita od dremke ili spavanja, prati ih drugačija aktivnost nervnog sistema, cirkularnog i respiratornog. Povezano s tim stičemo
nova dinamična iskustva, dinamična u smislu stalnog razvijanja. Meditacija ima za cilj aktivan i uspešan život, s puno ličnog zadovoljstva i pregršt dobrih odnosa s drugima. Evolucija i progres nemaju alternativu. Gete je sažeto rekao: „Non progredi est regredi“, tj. „Ne napredovati znači nazadovati“. A jevrejska poslovica opominje: „Ako se život ne menja nabolje, sačekaj promeniće se nagore“. Meditacija je jedan od moćnijih prirodnih načina kojim se
personalno razvijamo; postajemo snažni i otporni na nedaće i bolesti; starimo sa što manje gubitaka što neretko ima za posledicu podmlađivanje. Uspešnije radimo i lakše učimo, a ljubav ne samo da postaje moguća već ona stvara naš referentni okvir kroz koji doživljavamo sebe, druge, svu živu i neživu stvarnost.

Prevencija bolesti i koristan saveznik u oporavku

Stručnoj i šire zainteresovanoj javnosti dostupno je preko 500 publikovanih naučnih studija o efektima TM-a. Studije nedvosmisleno pokazuju, ukratko, da se tokom TM-a stvara visoka moždana koherencija, osnažuje veza um–telo, povećavaju kreativnost i sve kognitivne funkcije, značajno se smanjuju sa stresom udružena stanja, loša raspoloženja, manjak energije, anksioznost, hipertenzija, poremećaji ishrane, adikcije itd. Praktikantima TM-a se povećava produktivnost, izoštrava fokus i razumevanje prilika. Oni čistije misle, slobodnije osećaju, lakše primaju i daju emocije. Postavljaju ispravne ciljeve, odabiraju najbolje aktivnosti da sa što manje utroška vremena i energije dobiju najbolje rezultate. Sve to čine uz jednu izvanrednu, radosnu životnu energiju. Meditacija ne čini od čoveka „dobrog čoveka“ nekim neobjašnjivim načinom, ona je izuzetno i delikatno rešeto kroz koje prosejemo naše ljudske osobine odvajajući eventualne one koje nam ne doprinose ili to čine na negativni način po nas same i/ili po našu okolinu.

Škola i učitelj

Autor TM-a je veliki indijski učitelj Mahariši Maheš Jogi. Njegova interpretacija vedskog znanja i modulacija tehnike meditacije istorijska je i revolucionarna, od osnovne tehnike, preko naprednih tehnika, do izuzetnog Sidhi programa i joga letenja. Precizno definisan sistem po kom se edukuju učitelji TM-a osigurava širenje znanja i tehnike bez opasnosti od improvizacija. Mahariši je ostavio zdrav pokret i na njegovom čelu izvanrednog naslednika dr sc. Tonija Nejdera, diplomca prestižnog Harvarda, stručnjaka za neuronauku, koji svojim radom nastavlja da povezuje savremenu nauku s drevnim vedskim znanjem, i da radi na rasvetljavanju i razumevanju fenomena svesti.

Učitelj TM-a u nekoliko koraka, i u nekoliko dana, nauči polaznika samoj tehnici meditacije. Paralelno s redovnim i regularnim samostalnim uvežbavanjem dva puta na dan, svako u svom optimalnom vremenu u odnosu na sopstvene obaveze, zainteresovani meditant, uz lična meditativna iskustva, dobija i teorijsku postavku tehnike kroz izvanrednu nauku o kreativnoj inteligenciji i druge raspoložive tečajeve.

Mahariši je imao dva cilja, prosvetljenje pojedinca i mir za sve nacije. Mir nije odsustvo rata, već je odsustvo svih negativnosti. Svi dobijaju. Prosvetljenje je ništa drugo nego razvijanje (samo) svesti do nivoa u kom ljubav caruje neprikosnoveno, za sve i za svakoga.

Dragana Glumac

Izvor: Glumac, D. (2021). Život sa smislom. Sestrinstvo, 19 (68-69), 22-23.