У сваком детету чучи геније

Интервју с Др Ешли Деансом у културном додатку Политике, 21. маја 2011 – Образовање засновано на свести представља револуцију модерног доба, каже гост Београда физичар др Ешли Динс

Фото А. Васиљевић

У оквиру европске турнеје амерички физичар др Ешли Динс гостовао је у Београду где је на неколико предавања промовисао концепт образовања заснованог на свести, који је последњих година стекао популарност широм света. Докторирао квантну физику на Јорк универзитету у Торонту. Предаје образовање засновано на свести на Махаришијевом универзитету у Ајови. Радове о резултатима медитације и теорији суперсиметрије објавио је у познатим часописима (Psychology, Crime, and Law; Physics Letters; Journal of Geophysical Research и другим).

Ешли Динс је извршни директор Махаришијеве школе у Ајови (школа носи назив по оснивачу програма трансцендентaлне медитације – ТМ), ради за Фондацију познатог редитеља Дејвида Линча, и одржава презентације широм света о успесима које ученици постижу применом технике трансценденталне медитације. У Србију са њим је дошао и Швајцарац Феликс Кеги, задужен за организациона питања и одржавање презентација за подручје балканских земаља, а домаћин двојици странаца био је Савез за трансценденталну медитацију Србије у којој је за 35 година обуку ТМ прошло 30.000 људи.

На чему се темељи образовање базирано на свести?

Кренимо од вртића. Када уђете у вртић, видите да та деца стално нешто питају и желе баш све да знају. Ако причате са 16-годишњацима, они желе да знају само оно што треба да би добили оцену. На универзитету се усавршавате само у једној области, на докторату сазнајете све више о све мањој и мањој области. И та жеља са којом се сви рађамо да знамо све, остаје незадовољена. Онда се гомила стрес и незадовољство, зато што се школско образовање базира на усвајању информација, где вам потребно добро памћење и добар интелект. Међутим, постоји нешто основније од интелекта, а то је свест под којом подразумевам будност, отвореност, спремност за учење, креативност, интелигенцију.

Подсетићу вас на још једну чињеницу, а то је да су два најтежа периода ђачке недеље – петак по подне и понедељак ујутру. Понедељком су ђаци у стању спавања и спорог ритмичног дисања, а петком у стању сањања, и док учитељ пише по табли, они су на скијању на Алпима. Поред будности, спавања и сањања, постоји и више, четврто стање свести – а то је трансцендентална свест. У њој се помоћу медитације наша свесност смирује у стање унутрашње тишине и будности, дубоког нивоа одмора и релаксације. У том нивоу тело елеминише умор којег се не може ослободити чак ни за време дубоког сна. Док медитирате у мозгу се ствара више синапси него у будном или успаваном стању, и наше стваралачке способности на тај начин се максимално активирају, откривајући унутрашњег генија који чучи у сваком детету. Развојем целог мозга, чињенице почињете лако да памтите.

Поткрепите нам то конкретним резултатима ове технике.

У нашој школи у Ајови примамо сву децу, без пријемног, а по успеху спадамо у један одсто најуспешнијих школа у САД. Побеђујемо из математике, историје, спорта, драме, а у светском такмичењу у креативном решавању проблема наши ђаци већ четири пута узастопно су прваци. Ми их само подучавамо техници трансценденталне медитације, а извор креације они налазе сами у себи…

Дакле, формално школовање фрагментарно развија мозак и резултира фрагментарним, уским знањем, а уз ТМ технику развијате цео мозак, можете да искусите финије нивое мишљења, и истовремено примате разне врсте знања, од уметности, преко археологије па све до музике.

Истраживач Фред Тревис је испитивао на који начин за време медитације лева страна мозга комуницира са десном, и нашао да у будном стању нема много повезаности између различитих тачака у мозгу, у стању сна такође, док је за време медитације умреженост тих тачака огромна. Ако се питате зашто затвореници краду иако знају да је крађа кривично дело, разлог је лоша процена, неспособност доброг планирања, неконтролисање импулса, другим речима недовољно развијен предфронтални кортекс мозга.

На којим научним теоријама почива ова техника?

Прва студија о ТМ објављена је у часопису „Сајенс” 1970. До данас научна теза о четвртом стању свести потврђена је у 600 студија, од којих је 340 објављено у најугледнијим научним часописима. Реч је о револуцији модерног доба и новом концепту да је свест суштинска компонента и темељ универзума…

У физици се зна да је у основи свих природних закона и поља енергије такозвано јединствено поље, а медитацијом човек може оживети јединствено поље на извору мисли, када вам се отвара поље неограничене енергије, интелигенције и стваралаштва.

Реч је о новом знању, а разлог због чега је оно научно је у чињеници да је све ово проверено истраживањем. Студија обелодањена у „Психосоматској медицини” показала је да су срчани обољења у САД 87 одсто мања у групи која медитира. У америчком часопису „Хипер- тензија” објављено је да се уз ТМ смањио висок крвни притисак код ученика средњих школа. Људи постају толерантнији и мање непријатељски расположени, а студенти после шест месеци медитирања постижу боље резултате. У часопису „Едукација” објашњено је да су ђаци, који су били лоши у математици, због ТМ у 40 одсто случајева побољшали резултате барем за једну оцену. ТМ повећава кохеренцију, смањује неуротичност и депресију, условљава брже реакције због чега је практикују и спортисти…

Какав је ваш став према другим врстама медитације?

Све што радите утиче на вас. Ако седнете на кућни бицикл, нећете отићи никуда али доживећете добробит за ваш кардиоваскуларни систем. Добро чините организму ако једете здраву храну или вежбате јогу, али једино искуство трансценденталне медитације, потврђено је, омогућава развијање целог мозга и ваших свеукупних потенцијала. У томе је разлика.

Да ли је било отпора у школама да се прихвати ТМ, због бојазни да није у питању нека врста мистизма, религије?

У САД постоје врло стриктна ограничења када је подучавање школске деце у питању, а ТМ се већ подучава у државним школама зато што је препознато да то није религија. Најједноставнији тест је да видите да ли морате да верујете у то што вам се представља. У трансценденталну медитацију не морате да верујете али имаћете резултате. То је најлакша и најпријатнија ствар коју сте икада научили у животу.

Остварили сте сарадњу са школама на Балкану?

У Босни и Херцеговини постоји школа у којој се практикује ТМ, у Србији још не. Али нећете дозволити да суседи буду испред вас, зар не? У Европи сарађујемо са Мађарском, Италијом, Британијом, Шпанијом, Португалом. Школе у свој дневни распоред укључују два пута по 15 минута медитирања, на почетку и на крају наставе. Ко од ученика не жели, не мора. Медитирају и учитељи, и директор, а постепено почињу и родитељи када виде преображај свог детета.

Примећено је да су деца буднија, да науче више, и да наставници у школу долазе чешће. ТМ се вежба и у Аустралији, Уганди, Кенији, Гани, Африци, Тринидаду, Кини, Либану, Мексику, на Новом Зеланду, а у Бразилу је министар образовања недавно тражио да се два милиона ученика обучи медитирању.

Како сам упознао Дејвида Линча

Линч је једном приликом дошао у Ајову и тада обишао менаџмент Махаришијеве школе. Позвао сам га на школску представу, после које је рекао да до тада није видео игру са тако израженим хумором и невероватним осећајем за време и простор. Питао је у чему је тајна, а када је чуо да су то ефекти ТМ, одлучио је да направи фондацију и помогне свакој школи у свету која жели да уведе овај програм.

Пол Макартни и Ринго Стар придружили су се на презентацији у Њујорку, а Мартин Скорсезе, Џорџ Лукас и Клинт Иствуд промовисали су ТМ ветеранима америчке војске који су патили од посттрауматског стреса. Сви они, иначе, дарују новац Линчовој фондацији. Од 2006. када је редитељ посетио нашу школу, више од 400 школа у свету почело је да практикује ТМ. Број људи који медитирају се увећава, а њихови резултати расту као печурке.

Мирјана Сретеновић, Политика
објављено: 21.05.2011.
Фото А. Васиљевић
Close Menu

Poštujemo Vašu privatnost. Ukoliko imate problem sa slanjem forme, pošaljite nam e-poštu. 

Ili pozovite +381 11 324 85 06

Hvala na Vašoj poseti.

Ukoliko imate dodatna pitanja, možete se prijaviti na BESPLATNO predavanje popunjavanjem forme ispod ili nas kontaktirati putem e-pošte ili telefona.

Poštujemo Vašu privatnost. Ukoliko imate problem sa slanjem forme, pošaljite nam e-poštu. 

Ili pozovite +381 11 324 85 06

Istraživanja na temu poremećaja ponašanja u spektru autizma:

Transcending autism (video 3:52)


Every Day Health logo

Beznaporna, terapija bez lekova koja pomaže deci sa autizmom.

Kao dodatak tradicionalnim tretmanima, 10 minuta dnevno praktikovanja TM-a je pokazalo da pomaže nekoj deci sa dijagnostifikovanim autizmom. Takođe može da pomogne deci koja imaju neki oblik socijalnih, komunikoloških i drugih izazova u ponašanju.

TM za decu sa autizmom

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention), jedno od 88 dece ima poremećaj sa spektrom autizma. Neki simptomi mogu da se leče lekovima, ali mnogi roditelji preferiraju terapije bez lekova, kaže  Kathleen Angkustsiri, MD, pedijatar za razvojno ponašanje na Univerzitetu u Kaliforniji (University of California, Davis, MIND Institute in Sacramento.)

child meditating

Dr. Angkustsiri kaže da bi ona ohrabrila roditelje da uzmu u razmatranje i alternativne terapije, uključujući i meditaciju, za njihovu decu. Istraživanje ovog univerziteta je došlo do zaključka da roditelji sa ovim oblikom poremećaja ponašanja su skloniji tome da pokušaju alternativne metode nego roditelji dece sa drugačijim poremećajima ponašanja.

Da bi praktikovao Transcedentalnu meditaciju, tehniku zasnovanu na drevnoj indijskoj tradiciji, sedi se u udobnoj poziciji sa zatvorenim očima i tiho se ponavlja zvuk mantre koju ste dobili od učitelja. Bob Rot (Bob Roth), izvršni direktor fondacije Dejvid Linča i dugogodišnji TM učitelj tvrdi da: “TM dozvoljava umu i telu da se automatski smire u stanje smirujuće opreznosti”.

TM radi zajedno u kombinaciji sa drugim lekovima i terapijama koji mogu biti prepisani Vašem detetu od strane doktora. Rot tvrdi da Vašem detetu možda nije potrebno toliko lekova, ali TM nije zamena za lekove, a na doktoru deteta je da odredi hoće li smanjiti lekove.

Rot ohrabruje roditelje dece sa autizmom da nauče TM kako bi mogli zajedno da praktikuju tehniku. On smatra da je to divna stvar kao zajednička aktivnost i da 10 minuta ujutru i 10 minuta uveče posle škole i pre večere, treba da rezultiraju da dete bude manje impulsivno, srećnije i više fokusirano.Takođe tvrdi da deca koja praktikuju TM lakše spavaju noću. On sam nekada krene sa 5 minuta praktikovanja, dok detetu ne bude komotnije da je praktikuje.

Istraživanja na temu trauma:

Brooks JS, Scarano T. Transcendental Meditation in the treatment of post-Vietnam adjustment. Journal of Counseling and Development 1985 64:212-215

Fergusson LC, Bonsheck AJ, Boudigues, JM, Personality and Health Characteristics of Cambodian Undergraduates: A Case for Student Development Journal of Instructional Psychology 1995 22:308-319

Rosenthal JZ, Grosswald S, Ross R, Rosenthal N. Effects of Transcendental Meditation in veterans of Operation Enduring Freedom and Operation Iraqi Freedom with posttraumatic stress disorder: a pilot study. Military Medicine 2011 176(6):626–630

Barnes VA, Rigg JL, Williams JJ. Clinical case series: treatment of PTSD with Transcendental Meditation in active duty military personnel. Military Medicine 2013 178(7):e836-40. doi:10.7205/MILMED-D-12-00426

Rees B, Travis F, Shapiro D, Chant R. Reduction in posttraumatic stress symptoms in Congolese refugees practicing Transcendental Meditation. Journal of Traumatic Stress 2013 26:295-298

Rees B, Travis F, Shapiro D, Chant R. Significant reductions in posttraumatic stress symptoms in Congolese refugees within 10 days of Transcendental Meditation practice. Journal of Traumatic Stress 2014 27(1):112–115

Yoshimura M, Kurokawa E, Noda T, Hineno K, Tanaka Y, Kawai Y, Dillbeck MC. Disaster relief for the Japanese earthquake-tsunami of 2011: stress reduction through the Transcendental Meditation® Technique. Psychological Reports: Mental & Physical Health 2015 117(1):1-11

Barnes VA, Monto A, Williams JJ, Rigg JL. Transcendental Meditation® and psychotropic medication use among active duty military service members with anxiety and PTSD. Military Medicine 2016 181(1):56-63. doi:10.7205/MILMED-D-14-00333

Nidich S, O’Connor T, Rutledge T, Duncan J, Compton B, Seng A, Nidich R. Reduced trauma symptoms and perceived stress in male prison inmates through the Transcendental Meditation Program: a randomized controlled trial. The Permanente Journal 2016 20(4):16-007. http://doi.org/10.7812/TPP/16-007

Elder C. Mind-body training for at-risk populations: preventive medicine at its best (editorial). The Permanente Journal 2017 21(1):16-174. doi.org/10.7812/TPP/16-174

Nidich S, Seng A, Compton B, O’Connor T, Salerno J W, Nidich R. Transcendental Meditation and reduced trauma symptoms in female inmates: a randomized controlled study. The Permanente Journal 2017 21(1):16-008. doi.org/10.7812/TPP/16-008 Transcendental Meditation and Reduced Trauma Symptoms in Female Inmates: A Randomized Controlled Study.

Barnes VA. Transcendental Meditation and treatment for post-traumatic stress disorder (Editorial comment). The Lancet Psychiatry 2018 5(12):946-947. doi.org/10.1016/ S2215-0366(18)30423-1

Herron R, Rees B. The Transcendental Meditation Program’s impact on the symptoms of post-traumatic stress disorder of veterans: an uncontrolled pilot study. Military Medicine 2018 183(1-2):e144-e150. doi.org/10.1093/milmed/usx059

Kang SS, Erbes CR, Lamberty GJ, Thuras P, Sponheim SR, Polusny MA, Moran AC, Van Voorhis AC, Lim KO. Transcendental Meditation for veterans with post-traumatic stress disorder. Psychological Trauma: Theory, Research, Practice, and Policy 2018 10(6):675-680. doi.org/10.1037/tra0000346

Nidich S, Mills PJ, Rainforth M, Heppner P, Schneider RH, Rosenthal NE, Salerno J, Gaylord-King C, Rutledge T. Non-trauma-focused meditation versus exposure therapy in veterans with post-traumatic stress disorder a randomised controlled trial. The Lancet Psychiatry 2018 5(12):975-986. doi.org/10.1016/S2215-0366(18)30384-5

Istraživanja na temu nesanice:

Abrams AI, Siegel LM. The Transcendental Meditation program and rehabilitation at Folsom State Prison: a cross-validation study. Criminal Justice and Behavior, 1978, 5(1):3-20.

Alexander CN, Swanson GC, Rainforth MV, Carlisle TW, Todd CC, Oates RM. Effects of the Transcendental Meditation program on stress reduction, health, and employee development: a prospective study in two occupational settings. Anxiety, Stress, and Coping, 1993, 6:245-262.

Brooks JS, Scarano T. Transcendental Meditation in the treatment of post-Vietnam adjustment. Journal of Counseling and Development, 1985, 64:212-215.

Elder C, Nidich S, et al, Effect of Transcendental Meditation on Employee Burnout: A randomized controlled study. The Permanente Journal, 2014, Winter; 18(1):19-23.

Haratani T., et al. Effects of Transcendental Meditation (TM) on the health behavior of industrial workers. Japanese Journal of Public Health 37 (10 Suppl.): 729, 1990.

Ljunggren G. The influence of Transcendental Meditation on neuroticism, use of drugs and insomnia. Lakartidningen, 1977, 74(47):4212-4214.

Lovell-Smith H. D. Transcendental Meditation—treating the patient as well as the disease. The New Zealand Family Physician, 9: 62-65, April 1982.

Nidich S, O’Connor T, Rutledge T, Duncan J, Compton B, Seng A, Nidich R. Reduced trauma symptoms and perceived stress in male prison inmates through the Transcendental Meditation Program: a randomized controlled trial. The Permanente Journal, 2016, 20(4):16-007.

Orme-Johnson DW & Dillbeck MC. Methodological Concerns for Meta-Analyses of Meditation: Comment on Sedlmeier et al. Psychological Bulletin, 2014, 140(2):610-16.

Orme-Johnson D. W., et al. Meditation in the treatment of chronic pain and insomnia. In National Institutes of Health Technology Assessment Conference on Integration of Behavioral and Relaxation Approaches into the Treatment of Chronic Pain and Insomnia, Bethesda Maryland: National Institutes of Health, 1995.

Orme-Johnson DW The use of meditation in corrections. International Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology, 2011, 55(4):662-664, doi:10.1177/0306624X10371803.

Istraživanja na temu poremećaja pažnje (ADHD):

Naučnici koji istražuju poremećaj pažnje, prijavljuju “dramatično smanjenje stresa, napetosti u depresije” kod mnogih studenata sa poremećajem pažnje koji praktikuju TM.
reuters logo  Trenutni nalazi pokazuju da deca sa poremećajem pažnje (ADHD) ne samo da mogu da nauče TM tehniku već i da od nje imaju mnogobrojne dobiti, prema nalazima objavljenim u onlajn novinama  Current Issues in Education. ‘Efekat je bio mnogo veći nego što smo očekivali,’ kaže vođa istraživanja Sarina J. Grosswald, specijalista za kognitivno učenje u Arlingtonu, Virdžinija, SAD. Deca takođe pokazuju napredak u povećanju pažnje, radnoj memoriji, organizaciji i kontroli ponašanja,’ dodala je ona. 

Objavljena istraživanja na temu poremećaja pažnje (ADHD):

Grosswald SJ, Stixrud WR, Travis F, Bateh MA. Use of the Transcendental Meditation technique to reduce symptoms of Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) by reducing stress and anxiety: an exploratory study. Current Issues in Education [On-line] 2008 10(2). Travis F, Grosswald S, Stixrud W. ADHD, brain functioning, and Transcendental Meditation practice. Mind & Brain, The Journal of Psychiatry 2011 2(1):73-81 Sarina J. Grosswald (2013). Is ADHD a Stress-Related Disorder? Why Meditation Can Help, Attention Deficit Hyperactivity Disorder in Children and Adolescents, Dr. Somnath Banerjee (Ed.), ISBN: 978-953-51-1086-6, InTech, DOI: 10.5772/55127.

Istraživanja na temu zavisnosti:

Alexander C.N., et al. Treating and preventing alcohol, nicotine, and drug abuse through Transcendental Meditation: A review and statistical meta-analysis. Alcoholism Treatment Quarterly 11: 13-87, 1994.

Aron E.N. and Aron A. The patterns of reduction of drug and alcohol use among Transcendental Meditation participants. Bulletin of the Society of Psychologists in Addictive Behaviors 2: 28-33, 1983.

Clements G., et al. The use of the Transcendental Meditation programme in the prevention of drug abuse and in the treatment of drug-addicted persons. Bulletin on Narcotics 40(1): 51?56, 1988.

Gelderloos P., et al. Effectiveness of the Transcendental Meditation program in preventing and treating substance misuse: A review. International Journal of the Addictions 26: 293?325, 1991.

Gelderloos P., et al. Effectiveness of the Transcendental Meditation program in preventing and treating substance misuse: A review. International Journal of the Addictions 26: 293?325, 1991.

Orme-Johnson D. W. Transcendental Meditation as an epidemiological approach to drug and alcohol abuse: Theory, research, and financial impact evaluation. Alcoholism Treatment Quarterly, 11, 119-165, 1994.

Royer A. The role of the Transcendental Meditation technique in promoting smoking cessation: A longitudinal study. Alcoholism Treatment Quarterly 11: 219-236, 1994.

Shafii M. et al. Meditation and marijuana. American Journal of Psychiatry 131: 60-63, 1974.

Shafii M. et al. Meditation and the prevention of alcohol abuse. American Journal of Psychiatry 132: 942-945, 1975.

Wallace R.K. et al. Decreased drug abuse with Transcendental Meditation: A study of 1,862 subjects. In Drug Abuse: Proceedings of the International Conference, ed. Chris J.D. Zarafonetis (Philadelphia: Lea and Febiger): 369-376, 1972.

Walton K. G., and Levitsky, D.A. A neuroendocrine mechanism for the reduction of drug use and addictions by Transcendental Meditation. Alcoholism Treatment Quarterly 11: 89-117, 1994.

Istraživanja na temu zavisnosti:

Alexander C.N., et al. Treating and preventing alcohol, nicotine, and drug abuse through Transcendental Meditation: A review and statistical meta-analysis. Alcoholism Treatment Quarterly 11: 13-87, 1994.

Aron E.N. and Aron A. The patterns of reduction of drug and alcohol use among Transcendental Meditation participants. Bulletin of the Society of Psychologists in Addictive Behaviors 2: 28-33, 1983.

Clements G., et al. The use of the Transcendental Meditation programme in the prevention of drug abuse and in the treatment of drug-addicted persons. Bulletin on Narcotics 40(1): 51?56, 1988.

Gelderloos P., et al. Effectiveness of the Transcendental Meditation program in preventing and treating substance misuse: A review. International Journal of the Addictions 26: 293?325, 1991.

Gelderloos P., et al. Effectiveness of the Transcendental Meditation program in preventing and treating substance misuse: A review. International Journal of the Addictions 26: 293?325, 1991.

Orme-Johnson D. W. Transcendental Meditation as an epidemiological approach to drug and alcohol abuse: Theory, research, and financial impact evaluation. Alcoholism Treatment Quarterly, 11, 119-165, 1994.

Royer A. The role of the Transcendental Meditation technique in promoting smoking cessation: A longitudinal study. Alcoholism Treatment Quarterly 11: 219-236, 1994.

Shafii M. et al. Meditation and marijuana. American Journal of Psychiatry 131: 60-63, 1974.

Shafii M. et al. Meditation and the prevention of alcohol abuse. American Journal of Psychiatry 132: 942-945, 1975.

Wallace R.K. et al. Decreased drug abuse with Transcendental Meditation: A study of 1,862 subjects. In Drug Abuse: Proceedings of the International Conference, ed. Chris J.D. Zarafonetis (Philadelphia: Lea and Febiger): 369-376, 1972.

Walton K. G., and Levitsky, D.A. A neuroendocrine mechanism for the reduction of drug use and addictions by Transcendental Meditation. Alcoholism Treatment Quarterly 11: 89-117, 1994.

Istraživanja na temu depresije

Istraživanja nakon 2000. godine

Barnes VA, Rigg JL, Williams JJ. Clinical case series: treatment of PTSD with Transcendental Meditation in active duty military personnel. Military Medicine, 2013 178(7):e836-40. doi:10.7205/MILMED-D-12-00426.

Chhatre S, Metzger DS, Frank I, Boyer J, Thompson E, Nidich S, Montaner LJ, Jayadevappa R. Effects of behavioral stress reduction Transcendental Meditation intervention in persons with HIV. AIDS Care: Psychological and Socio-medical Aspects of AIDS/HIV, 2013, 25(10):1291-1297. doi.org/10.1080/09540121.2013.764396.

Elder C, Nidich S, Colbert R, Hagelin J, Grayshield L, Oviedo-Lim D, Nidich R, Rainforth M, Jones C, Gerace D. Reduced psychological distress in racial and ethnic minority students practicing the Transcendental Meditation Program. Journal of Instructional Psychology, 2011, 38(2):109-116.

Elder C, Nidich S, Moriarty F, Nidich R. Effect of Transcendental Meditation on employee stress, depression, and burnout: a randomized controlled study. The Permanente Journal, 2014, 18(1):19-23.

Hawkins MA. Effectiveness of the Transcendental Meditation program in criminal rehabilitation and substance abuse recovery: a review of the research. Journal of Offender Rehabilitation, 2003, 36(1-4):47-66.

Jayadevappa R, Johnson JC, Bloom BS, Nidich S, Desai S, Chhatre S, Razian D, Schneider RH. Effectiveness of Transcendental Meditation on functional capacity and quality of life of African Americans with congestive heart failure: a randomized control study. Ethnicity and Disease, 2007 17:72-77.

Nidich S, Nidich RJ, Salerno J, Hadfield B, Elder C. Stress reduction with the Transcendental Meditation program in caregivers: a pilot study. International Archives of Nursing and Health Care, 2015, 1(2): 011.

Nidich S, O’Connor T, Rutledge T, Duncan J, Compton B, Seng A, Nidich R. Reduced trauma symptoms and perceived stress in male prison inmates through the Transcendental Meditation Program: a randomized controlled trial. The Permanente Journal, 2016, 20(4):16-007. doi.org/10.7812/TPP/16-007.

Nidich S, Rainforth M, Haaga D, Hagelin J, Salerno J, Travis F, Tanner M, Gaylord-King C, Grosswald S, Schneider R. A randomized controlled trial on effects of the Transcendental Meditation program on blood pressure, psychological distress, and coping in young adults. American Journal of Hypertension, 2009 22(12):1326-1331.

Orme-Johnson DW. The use of meditation in corrections. International Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology, 2011, 55(4):662-664. doi:10.1177/0306624X10371803.

Walton KG, Levitsky DK. Effects of the Transcendental Meditation program on neuroendocrine abnormalities associated with aggression and crime. Journal of Offender Rehabilitation, 2003 36(1-4):67-88.

Istraživanja pre 2000. godine

Berg WP, Mulder B. Psychological research on the effects of the Transcendental Meditation technique on a number of personality variables. Behaviour: Journal of Psychology, 1976 4:206-218.

Brooks JS, Scarano T. Transcendental Meditation in the treatment of post-Vietnam adjustment. Journal of Counseling and Development, 1985 64:212-215.

Candelent T, Candelent G. Teaching Transcendental Meditation in a psychiatric setting. Hospital and Community Psychiatry, 1975 26(3):156-159.

Ferguson PC, Gowan JC. Psychological findings on Transcendental Meditation. Journal of Humanistic Psychology, 1976 16(3):51-60.

Fergusson LC, Bonshek AJ, Boudigues J-M. Personality and health characteristics of Cambodian undergraduates: a case study of student development. Journal of Instructional Psychology, 1995 22:308-319.

Jevning R, Pirkle H, Wilson AF. Behavioral alteration of plasma phenylalanine concentration. Physiology and Behavior, 1977 19(5):611-614.

Kniffki C. Transcendental Meditation and Autogenous Training—a Comparison. In series: Mind and Psyche. Munich: Kindler Verlag, 1979

Sheppard DH, Staggers F, John L. The effects of a stress management program in a high security government agency. Anxiety, Stress and Coping, 1997, 10(4):341-350.

Taub E, Steiner SS, Weingarten E, Walton KG. Effectiveness of broad spectrum approaches to relapse prevention in severe alcoholism: a long-term, randomised, controlled trial of Transcendental Meditation, EMG biofeedback and electronic neurotherapy. Alcoholism Treatment Quarterly, 1994 11(1/2):187-220.

Reference naučnih radova

Više od 600 naučnih studija o program transcendentalne meditacije objavljeno je u više od 160 naučnih žurnala u 33 države.

Smanjena upotreba medicinskih usluga i ređi odlazak u bolnicu

Haratani T., et al. Effects of Transcendental Meditation (TM) on the mental health of industrial workers. Japanese Journal of Industrial Health 32: 656, 1990.

Haratani T., et al. Effects of Transcendental Meditation (TM) on the health behavior of industrial workers. Japanese Journal of Public Health 37 (10 Suppl.): 729, 1990.

Herron R.E., et al. The impact of the Transcendental Meditation program on government payments to physicians in Quebec. American Journal of Health Promotion 10: 208-216, 1996.

Herron R. E. Can the Transcendental Meditation program reduce medical expenditures of older people? A longitudinal medical cost minimization study in Canada. Journal of Social Behavior and Personality 17(1), 415-442, 2005.

Orme-Johnson D.W. Medical care utilization and the Transcendental Meditation program. Psychosomatic Medicine 49: 493-507, 1987.

Orme-Johnson D.W., et al. An innovative approach to reducing medical care utilization and expenditures. The American Journal of Managed Care 3: 135-144, 1997.

Smanjenje faktora rizika kod kardio-vaskularnih bolesti

Smenjenje arteroskleroze/udara

Castillo-Richmond A., et al. Effects of the Transcendental Meditation Program on carotid atherosclerosis in hypertensive African Americans, Stroke 31: 568-573, 2000. – ceo tekst

Manji krvni pritisak

Alexander C.N., et al. Transcendental Meditation, mindfulness, and longevity: An experimental study with the elderly. Journal of Personality and Social Psychology 57:950-964, 1989.

Alexander C.N., et al. Trial of stress reduction for hypertension in older African Americans (part II): sex and risk subgroup analysis. Hypertension 28:228-237, 1996.

Anderson J.W., et al. Blood pressure response to Transcendental Meditation: a meta-analysis. American Journal of Hypertension 21 (3): 310-6, 2008.

Barnes V.A., et al. Impact of Transcendental Meditation on ambulatory blood pressure in African-American adolescents. American Journal of Hypertension 17: 366-369, 2004.

Barnes V. A., et al. Stress, stress reduction, and hypertension in African Americans. Journal of the National Medical Association, 89, 464-476, 1997.

Barnes V. A., et al. (1999). Acute effects of Transcendental Meditation on hemodynamic functioning in middle-aged adults. Psychosomatic Medicine, 61, 88, 525-531.

Rainforth M.V., et al. Stress reduction programs in patients with elevated blood pressure: a systematic review and meta-analysis. Current Hypertension Reports – Ceo tekst 9:520–528, 2007.

Schneider R.H., et al. A randomized controlled trial of stress reduction in the treatment of hypertension in African Americans during one year. American Journal of Hypertension 18(1): 88-98, 2005. – Ceo tekst

Schneider R.H., et al. Long-term effects of stress reduction on mortality in persons ≥ 55 years of age with systemic hypertension. American Journal of Cardiology – Ceo tekst 95:1060-1064, 2005.

Schneider R.H., et al. A randomized controlled trial of stress reduction for hypertension in older African Americans. Hypertension 26: 820-827, 1995.

Manji holesterol

Cooper M. J., et al. Transcendental Meditation in the management of hypercholesterolemia. Journal of Human Stress 5(4): 24–27, 1979.

Cooper M. J. and Aygen M. M. Effect of Transcendental Meditation on serum cholesterol and blood pressure. Harefuah, Journal of the Israel Medical Association 95(1): 1-2, 1978.

Smanjenje srčane kongestije

Jayadevappa R., et al. Effectiveness of Transcendental Meditation on functional capacity and quality of life of African Americans with congestive heart failure: a randomized control study. Ethnicity and Disease 17: 72-77, 2007. – Ceo tekst

Smanjivanje slobodnih radikala

Schneider R.H., et al. Lower lipid peroxide levels and practitioners of the Transcendental Meditation program. Psychosomatic Medicine 60: 38-41, 1998.

Van Wijk E.P.A., et al. Anatomical characterization of human ultraweak photon emission in practitioners of Transcendental Meditation and control subjects. Journal of Alternative & Complementary Medicine 12:31-38, 1998.

Van Wijk E.P.A., et al. Differential Effects of Relaxation Techniques on Ultraweak Photon Emission. Journal of Alternative & Complementary Medicine 14:241-250, 2008.

Smanjenje metaboličkog sindroma / početka dijabetesa

Paul-Labrador M., et al. Effects of randomized controlled trial of Transcendental Meditation on components of the metabolic syndrome in subjects with coronary heart disease. Archives of Internal Medicine 166:1218-1224, 2006. – Ceo tekst

Pregled radova o bolestima srca i krvnih sudova i faktorima rizika

Alexander C.N., et al. Effects of Transcendental Meditation compared to other methods of relaxation and meditation in reducing risk factors, morbidity and mortality. Homeostasis 35:243-264, 1994.

Barnes V.A., and Orme-Johnson D. W. Clinical and Pre-clinical Applications of the Transcendental Meditation Program® in the Prevention and Treatment of Essential Hypertension and Cardiovascular Disease in Youth and Adults: A Research Review. Current Hypertension Reviews 2:207-218, 2006.

Schneider R.H., et al. Cardiovascular disease prevention and health promotion with the Transcendental Meditation program and Maharishi Consciousness-Based Health Care. Ethnicity and Disease 16 (3 Suppl 4):S4-15-26, 2006. – Ceo tekst

Walton K.G., et al. Review of controlled clinical research on the Transcendental Meditation program and cardiovascular disease: Risk factors, morbidity, and mortality. Cardiology in Review 12(5): 262-266, 2004. – Ceo tekst

Walton K.G., et al. Psychosocial stress and cardiovascular disease, Part 2: Effectiveness of the Transcendental Meditation program in treatment and prevention. Behavioral Medicine 28: 106-123, 2002.

Smanjenje depresije, zebnje i nesanice

Smanjenje depresije

Brooks J.S., et al. Transcendental Meditation in the treatment of post-Vietnam adjustment. Journal of Counseling and Development, 64:212–215, 1985.

Kniffki C. Tranzendentale Meditation und Autogenes Training- Ein Vergleich (Transcendental Meditation and Autogenic Training: A Comparison). Munich: Kindler Verlag Geist und Psyche, 1979.

Geisler M. Therapeutiche Wirkungen der Transzendentalen Meditation auf drogenkonsumenten (Therapeutic effects of Transcendental Meditation on drug use). Zeitschrift fur Klinische Psychologie 7:235-255, 1978.

Ferguson P.C., et al. Psychological Findings on Transcendental Meditation. Journal of Humanistic Psychology 16:483-488, 1976.

Manje anksioznosti

Alexander C.N., et al. Effects of the Transcendental Meditation program on stress reduction, health, and employee development: A prospective study in two occupational settings. Anxiety, Stress and Coping: An International Journal 6: 245-262, 1993.

Candelent T., et al. Teaching Transcendental Meditation in a psychiatric setting. Hospital & Community Psychiatry 26: 156-159, 1975.

Dillbeck M.C. The effect of the Transcendental Meditation technique on anxiety level. Journal of Clinical Psychology 33: 1076-1078, 1977.

Eppley K.R. et al. Differential effects of relaxation techniques on trait anxiety: A meta-analysis. Journal of Clinical Psychology 45: 957-974, 1989.

Smanjena nesanica

Ljunggren G. Inflytandet av Transcendental Meditation pa neuroticism, medicinbruk och sömnproblem. Läkartidningen 74(47): 4212–4214, 1977.

Lovell-Smith H. D. Transcendental Meditation—treating the patient as well as the disease. The New Zealand Family Physician 9: 62–65, April 1982.

Orme-Johnson D. W., et al. Meditation in the treatment of chronic pain and insomnia. In National Institutes of Health Technology Assessment Conference on Integration of Behavioral and Relaxation Approaches into the Treatment of Chronic Pain and Insomnia, Bethesda Maryland: National Institutes of Health, 1995.

 

Smanjenje stresa i bola

Manje stresa

Barnes V. A., et al. Stress, stress reduction, and hypertension in African Americans. Journal of the National Medical Association, 89, 464-476, 1997.

Dillbeck M.C. and Orme-Johnson D. W. Physiological differences between Transcendental Meditation and rest. American Psychologist 42:879–881, 1987.

Jevning R., et al. The physiology of meditation: a review. A wakeful hypometabolic integrated response. Neuroscience & Biobehavioral Reviews 16(3):415-24, 1992.

Jevning R., et al. The transcendental meditation technique, adrenocortical activity, and implications for stress. Experientia 34(5):618-9, May 15, 1978.

Jevning R., et al. Adrenocortical activity during meditation, Hormonal Behavior 10(1):54-60, Feb. 1978.

Orme-Johnson D.W. Autonomic stability and Transcendental Meditation. Psychosomatic Medicine 35, 341-349, 1973.

Orme-Johnson D.W. and Walton K. W. All approaches of preventing or reversing effects of stress are not the same. American Journal of Health Promotion 12:297-299, 1998.

Schneider R.H. Altered responses of cortisol, GH, TSH and testosterone to acute stress after four months’ practice of Transcendental Meditation (TM). Annals of the New York Academy of Sciences 746:381-384, 1994.

Subrahmanyam S. and Porkodi K. Neurohumoral correlates of Transcendental Meditation. Journal of Biomedicine 1: 73–88, 1980.

Walton K.G., et al. Lowering cortisol and CVD risk in postmenopausal women: a pilot study using the Transcendental Meditation program. Annals of New York Academy of Sciences 1032:211-215, 2005.

Brži oporavak od stresa

Barnes V. A., et al. Impact of Transcendental Meditation on cardiovascular function at rest and during acute stress in adolescents with high normal blood pressure. Journal of Psychosomatic Research 51, 597-605, 2001.

Brooks J.S. and Scarano T. Transcendental Meditation in the treatment of post-Vietnam adjustment. Journal of Counseling and Development 64: 212-215, 1985.

Gaylord C., et al. The effects of the Transcendental Meditation technique and progressive muscle relaxation on EEG coherence, stress reactivity, and mental health in black adults. International Journal of Neuroscience 46: 77-86, 1989.

Orme-Johnson D.W. Autonomic stability and Transcendental Meditation. Psychosomatic Medicine 35: 341-349, 1973.

Smanjenje bolova

Orme-Johnson D.W, et al. Neuroimaging of meditation’s effect on brain reactivity to pain. NeuroReport 17(12):1359-63, 2006. – Ceo tekst

Mills W. W. and Farrow J. T. The Transcendental Meditation technique and acute experimental pain. Psychosomatic Medicine 43(2): 157–164, 1981.

Zammara J. W., et al. Usefulness of the Transcendental Meditation program in the treatment of patients with coronary artery disease. American Journal of Cardiology, 77, 867-870, et al.

Poboljšanje inteligencije, stvaralaštva, akademskog uspeha i ponašanja u školi

Poboljšanje inteligencije, stvaralaštva, i sposobnosti učenja

Alexander C. N. and Gackenbach J. Transcendental Meditation and improved performance on intelligence-related measures: A longitudinal study. Personality and Individual Differences, 12, 1105–1116, 1991.

Aron A., et al. The Transcendental Meditation program in the college curriculum: A 4-year longitudinal study of effects on cognitive and affective functioning. College Student Journal 15: 140-146, 1981.

Cranson R.W., et al. Transcendental Meditation and improved performance on intelligence-related measures: A longitudinal study. Personality and Individual Differences 12: 1105-1116, 1991.

Dillbeck M.C., et al. Frontal EEG coherence, H-reflex recovery, concept learning, and the TM-Sidhi program. International Journal of Neuroscience 15: 151-157, 1981.

Dillbeck M.C. Meditation and flexibility of visual perception and verbal problem-solving. Memory & Cognition 10: 207-215, 1982.

Dillbeck M.C., et al. Longitudinal effects of the Transcendental Meditation and TM-Sidhi program on cognitive ability and cognitive style. Perceptual and Motor Skills 62: 731-738, 1986.

Fergusson L.F., et al. Vedic Science based education and nonverbal intelligence: A preliminary longitudinal study in Cambodia. Higher Education Research and Development 15: 73-82, 1995.

Jedrczak A., et al. The TM-Sidhi programme, age, and brief test of perceptual-motor speed and nonverbal intelligence. Journal of Clinical Psychology 42: 161-164, 1986.

Jedrczak, A., et al. The TM-Sidhi programme, pure consciousness, creativity and intelligence. The Journal of Creative Behavior 19: 270-275, 1985.

So K.T. and Orme-Johnson D. W. Three randomized experiments on the holistic longitudinal effects of the Transcendental Meditation technique on cognition. Intelligence, 29(5), 419-440, 2001.

Tjoa A. Increased intelligence and reduced neuroticism through the Transcendental Meditation program. Gedrag: Tijdschrift voor Psychologie 3: 167-182, 1975.

Travis F. The Transcendental Meditation technique and creativity: A longitudinal study of Cornell University undergraduates. Journal of Creative Behavior 13: 169-180, 1979.

Warner T.Q. Transcendental Meditation and developmental advancement: Mediating abilities and conservation performance. Dissertation Abstracts International 47(8): 3558B, 1987.

So K.T. and Orme-Johnson D.W. Three randomized experiments on the longitudinal effects of the Transcendental Meditation technique on cognition. Intelligence 29: 419-440, 2001.

Poboljšanje akademskog uspeha

Fergusson L.C. Field Independence and art achievement in meditating and nonmeditating college students. Perceptual and Motor Skills 75: 1171-1175, 1992.

Kember P. The Transcendental Meditation technique and postgraduate academic performance. British Journal of Educational Psychology 55: 164-166, 1985.

Nidich S.I., et al. School effectiveness: Achievement gains at the Maharishi School of the Age of Enlightenment. Education 107: 49-54, 1986.

Nidich S.I. and Nidich R.J. Increased academic achievement at Maharishi School of the Age of Enlightenment: A replication study. Education 109: 302-304, 1989.

Poboljšanje ponašanja u školi

Barnes V.A., et al. Impact of stress reduction on negative school behavior in adolescents. Health and Quality of Life Outcomes 1:10, 2003.

Fergusson L.F., et al. Personality and health characteristics of Cambodian undergraduates: A case for student development. Journal of Instructional Psychology 22: 308-319, 1995.

Dobrobiti za specijalne (defektološke) škole

Eyerman J. Transcendental Meditation and mental retardation. Journal of Clinical Psychiatry 42: 35-36, 1981

Subrahmanyam S. and Porkodi K. Neurohumoral correlates of Transcendental Meditation. Journal of Biomedicine 1: 73-88, 1980.

Poboljšana integracija ličnosti

Alexander C.N., et al. Transcendental consciousness: a fourth state of consciousness beyond sleep, dreaming, and waking. in J. Gackenbach (ed.), Sleep and Dreams: A Sourcebook, New York: Garland Publishing, Inc., 282–315, 1986.

Alexander C.N., et al. Growth of higher stages of consciousness: Maharishi’s Vedic psychology of human development. in Charles N. Alexander and Ellen J. Langer (eds.), Higher Stages of Human Development: Perspectives on Adult Growth. New York: Oxford University Press (1990).

Alexander C. N., et al. Major issues in the exploration of adult growth. In C. N. Alexander and E. J. Langer (Eds.), Higher stages of human development: Perspectives on adult growth (p. 3-32). New York: Oxford University Press, 1990.

Alexander C. N., et al. Advanced human development in the Vedic Psychology of Maharishi Mahesh Yogi: Theory and research. In M. E. Miller and S. R. Cook-Greuter (Eds.), Transcendence and mature thought in adulthood: The further reaches of adult development (pp. 39-70). Lanham, MD: Rowman & Littlefield, 1994.

Alexander C.N., et al. Effect of Practice of The Children’s Transcendental Meditation Technique on Cognitive Stage Development: Acquisition And Consolidation of Conservation, Journal of Social Behavior and Personality, 17, 21-46, 2005.

Alexander C.N., et al. Transcendental Meditation, self-actualization, and psychological health: A conceptual overview and statistical meta-analysis. Journal of Social Behavior and Personality 6: 189-247, 1991.

Chandler H.M., et al. Transcendental Meditation and postconventional self-development: A 10-year longitudinal study. Journal of Social Behavior and Personality, 17(1), 93–121, 2005.

Gelderloos P. Cognitive orientation toward positive values in advanced participants of the TM and TM-Sidhi program. Perceptual and Motor Skills 64: 1003-1012, 1987.

Gelderloos P. Field independence of students at Maharishi School of the Age of Enlightenment and a Montessori school. Perceptual and Motor Skills 65: 613-614, 1987.

Gelderloos P. and Beto, Z. H. A. D. The Transcendental Meditation and TM-Sidhi program and reported experiences of transcendental consciousness. Psychologia—An International Journal of Psychology in the Orient 32(2): 91–103, 1989.

Gelderloos P., et al. Field independence of students at Maharishi School of the Age of Enlightenment and a Montessori school. Perceptual and Motor Skills 65: 613–614, 1987.

Gelderloos P., et al. Transcendence and psychological health: studies with long-term participants of the Transcendental Meditation and TM-Sidhi program. Journal of Psychology 124(2), 177–197, 1990.

Jedraczak A. The Transcendental Meditation and TM-Sidhi program and field independence. Perceptual and Motor Skills 59: 999-100, 1984.

Nidich S., et al. Influence of Transcendental Meditation: A replication. Journal of Counseling Psychology 20: 565-566, 1973.

Pelletier K.R. Influence of Transcendental Meditation upon autokinetic perception. Perceptual and Motor Skills 39: 1031-1034, 1974.

Seeman W., et al. Influence of Transcendental Meditation on a measure of self-actualization. Journal of Counseling Psychology 19: 184-187, 1972.

Porast delotvornosti i produktivnosti

Alexander C. N., et al. Effects of the Transcendental Meditation program on stress-reduction, health, and employee development: A prospective study in two occupational settings. Stress, Anxiety and Coping, 6, 245–262, 1993.

Alexander C. N., et al. Promoting adult psychological development: Implications for management education. Proceedings of the Association of Management, Human Resource Management 2, 133–137, 1990.

Appelle S. and Oswald L.E. Simple reaction time as a function of alertness and prior mental activity. Perceptual and Motor Skills 38: 1263-1268, 1974.

Broome R., et al. Worksite stress reduction through the Transcendental Meditation Program. Journal of Social Behavior and Personality, 17(1), 235–276, 2005.

Frew D.R. Transcendental Meditation and productivity. Academy of Management Journal 17: 362-368, 1974.

Harung H. S., et al. Peak performance and higher states of consciousness: A study of world-class performers. Journal of Managerial Psychology, 11, (4), 3–23, 1996.

Holt W.R. et al. Transcendental Meditation vs. pseudo-meditation on visual choice reaction time. Perceptual and Motor Skills 46: 726, 1978.

McCollum B. Leadership development and self development: An empirical study. Career Development International, 4, (3). 149–154, 1999.

Schmidt-Wilk J. Developing consciousness in organizations: The Transcendental Meditation program in business. Journal of Business & Psychology, 10, (4), 429–444, 1996. – Ceo tekst

So K.T., et al. Three randomized experiments on the holistic longitudinal effects of the Transcendental Meditation technique on cognition. Intelligence, 29(5), 419-440, 2001.

Schmidt-Wilk J. Consciousness-based management development: Case studies of international top management teams. Journal of Transnational Management Development, 5, (3), 61–85, 2000.

Warshal D. Effects of the Transcendental Meditation technique on normal and Jendrassik reflex time. Perceptual and Motor Skills 50: 1103-1106, 1980.

Obrtanje procesa starenja i rast dugovečnosti

Alexander C.N., et al. Transcendental Meditation, mindfulness, and longevity. Journal of Personality and Social Psychology 57: 950-964, 1989.

Alexander C. N., et al. The effects of Transcendental Meditation compared to other methods of relaxation in reducing risk factors, morbidity, and mortality. Homeostasis 35, 243-264, 1994.

Barnes V. A., et al. Impact of Transcendental Meditation on mortality in older African Americans—eight year follow-up. Journal of Social Behavior and Personality 17(1) 201-216, 2005.

Glaser J. L., et al. Elevated serum dehydroepiandrosterone sulfate levels in practitioners of the Transcendental Meditation (TM) and TM-Sidhi programs. Journal of Behavioral Medicine 15: 327-341, 1992.

Schneider R. H., et al. The Transcendental Meditation program: reducing the risk of heart disease and mortality and improving quality of life in African Americans. Ethnicity and Disease 11; 159-60, 2001.

Schneider R.H., et al. Long-term effects of stress reduction on mortality in persons > 55 years of age with systemic hypertension. American Journal of Cardiology Ceo tekst 95: 1060-1064, 2005.

Wallace R.K., et al. The effects of the Transcendental Meditation and TM-Sidhi program on the aging process. International Journal of Neuroscience 16: 53-58, 1982.

Viši nivoi funkcionisanja mozga

Arenander A. and Travis F.T. Brain patterns of Self-awareness. In B Beitman and J Nair, Eds. Self-Awareness Deficits. New York: W.W.Norton, 2004.

Badawi K., et al.. Electrophysiologic characteristics of respiratory suspension periods occurring during the practice of the Transcendental Meditation program. Psychosomatic Medicine 46(3): 267–276, 1984.

Banquet J.P. and Lesevre N. Event-related potentials in altered states of consciousness: Motivation, motor and sensory processes of the brain. Progress in Brain Research 54: 447-453, 1980.

Bennett J.E. and Trinder J. Hemispheric laterality and cognitive style associated with Transcendental Meditation. Psychophysiology 14: 293-296, 1977.

Dillbeck M. C. and Bronson E. C. Short-term longitudinal effects of the Transcendental Meditation technique on EEG power and coherence. International Journal of Neuroscience 14: 147–151, 1981.

Dillbec M. C., et al. Frontal EEG coherence, H-reflex recovery, concept learning, and the TM-Sidhi program. International Journal of Neuroscience 15: 151–157, 1981.

Gallois P. Modifications neurophysiologiques et respiratoires lors de la pratique des techniques de relaxation. L’Encéphale 10: 139-144, 1984.

Goddard P.H. Reduced age-related declines of P300 latency in elderly practicing Transcendental Meditation. Psychophysiology 26: 529, 1989.

Hebert R., et al. Enhanced EEG alpha time-domain phase synchrony during Transcendental Meditation: Implications for cortical integration theory. Signal Processing, 85(11): 2213-2232, 2005.

Lyubimov N.N. Electrophysiological characteristics of mobilization of hidden brain reserves. Abstracts, the International Symposium “Physiological and Biochemical Basis of Brain Activity” (St. Petersburg, Russia: Russian Academy of Science, Institute of the Human Brain): 5, 1994.

Mason L. I., et al. Electrophysiological correlates of higher states of consciousness during sleep in long-term practitioners of the Transcendental Meditation program. Sleep 20 (2): 102-110, 1997.

McEvoy T.M., et al. Effects of meditation on brainstem auditory evoked potentials. International Journal of Neuroscience 10: 165-170, 1980.

Nidich S.I., et al. Kohlbergian cosmic perspective responses, EEG coherence, and the Transcendental Meditation and TM-Sidhi program. Journal of Moral Education 12: 166-173, 1983.

Orme-Johnson D.W. and Haynes C.T. EEG phase coherence, pure consciousness, creativity, and TM-Sidhi experiences. International Journal of Neuroscience 13: 211–217, 1981.

Orme-Johnson D.W. and Gelderloos P. Topographic EEG brain mapping during Yogic Flying. International Journal of Neuroscience 38: 427-434, 1988.

Travis F. Eyes open and TM EEG patterns after one and after eight years of TM practice. Psychophysiology 28 (3a): S58, 1991.

Travis F. and Miskov S. P300 latency and amplitude during eyes-closed rest and Transcendental Meditation practice. Psychophysiology 31: S67 (Abstract), 1994.

Travis F. Patterns of EEG coherence, power, and contingent negative variation characterize the integration of transcendental and waking states. Biological Psychology 61: 293-319, 2002.

Travis F. T. and Orme-Johnson D. W. EEG coherence and power during yogic flying. International Journal of Neuroscience 54: 1–12, 1990.

Wallace R.K., et al. Modification of the paired H reflex through the Transcendental Meditation and TM-Sidhi program. Experimental Neurology 79: 77-86, 1983.

Wallace R. K., et al. Modification of the paired H reflex through the Transcendental Meditation and TM-Sidhi program. Experimental Neurology 79: 77–86, 1983.

Yamamoto S., et al. Medial prefrontal cortex and anterior cingulated cortex in the generation of alpha activity induced by Transcendental Meditation: A magnetoencephalographic study. Acta Medica Okayama, 60(1): 51-58, 2006.

Smanjena zloupotreba narkotika

Alexander C.N., et al. Treating and preventing alcohol, nicotine, and drug abuse through Transcendental Meditation: A review and statistical meta-analysis. Alcoholism Treatment Quarterly 11: 13-87, 1994.

Aron E.N. and Aron A. The patterns of reduction of drug and alcohol use among Transcendental Meditation participants. Bulletin of the Society of Psychologists in Addictive Behaviors 2: 28-33, 1983.

Clements G., et al. The use of the Transcendental Meditation programme in the prevention of drug abuse and in the treatment of drug-addicted persons. Bulletin on Narcotics 40(1): 51–56, 1988.

Gelderloos P., et al. Effectiveness of the Transcendental Meditation program in preventing and treating substance misuse: A review. International Journal of the Addictions 26: 293–325, 1991.

Geisler M. Therapeutische Wirkungen der Transzendentalen Meditation auf Drogenkonsumenten. Zeitschrift für klinische Psychologie 7(4): 235–255, 1978.

Monahan R.J. Secondary prevention of drug dependence through the Transcendental Meditation program in metropolitan Philadelphia. The International Journal of the Addictions 12: 729-754, 1977.

Orme-Johnson D. W. Transcendental Meditation as an epidemiological approach to drug and alcohol abuse: Theory, research, and financial impact evaluation. Alcoholism Treatment Quarterly, 11, 119-165, 1994.

Royer A. The role of the Transcendental Meditation technique in promoting smoking cessation: A longitudinal study. Alcoholism Treatment Quarterly 11: 219-236, 1994.

Shafii M. et al. Meditation and marijuana. American Journal of Psychiatry 131: 60-63, 1974.

Shafii M. et al. Meditation and the prevention of alcohol abuse. American Journal of Psychiatry 132: 942-945, 1975.

Wallace R.K. et al. Decreased drug abuse with Transcendental Meditation: A study of 1,862 subjects. In Drug Abuse: Proceedings of the International Conference, ed. Chris J.D. Zarafonetis (Philadelphia: Lea and Febiger): 369-376, 1972.

Walton K. G., and Levitsky, D.A. A neuroendocrine mechanism for the reduction of drug use and addictions by Transcendental Meditation. Alcoholism Treatment Quarterly 11: 89-117, 1994.

Delotvorna rehabilitacija prestupnika

Abrams A.I. and Siegel L.M. The Transcendental Meditation program and rehabilitation at Folsom State Prison: A cross-validation study. Criminal Justice and Behavior 5: 3-20, 1978.

Alexander C.N., et al. Transcendental Meditation in criminal rehabilitation and crime prevention. Journal of Offender Rehabilitation 36 (1/2/3/4): 2003.

Alexander C. N., et al. Walpole study of the Transcendental Meditation program in maximum security prisoners I: Cross-sectional differences in development and psychopathology. Journal of Offender Rehabilitation, 36: 97-126, 2003.

Alexander C. N. and Orme-Johnson D. W. Walpole study of the Transcendental Meditation program in maximum security prisoners II: Longitudinal study of development and psychopathology. Journal of Offender Rehabilitation, 36: 127-160, 2003.

Alexander C. N., et al. Walpole study of the Transcendental Meditation program in maximum security prisoners III: Reduced recidivism. Journal of Offender Rehabilitation, 36: 161-180, 2003.

Anklesaria F. K. and King,M. S. Highlight: A community-based sentencing program for probationers. Journal of Offender Rehabilitation, 36: 35-46, 2003.

Bleick C.R. and Abrams A.I. The Transcendental Meditation program and criminal recidivism in California. Journal of Criminal Justice 15: 211-230, 1987.

Dillbeck M. C. and Abrams, A. I. The application of the Transcendental Meditation program to correction. International Journal of Comparative and Applied Criminal Justice 11(1): 111–132, 1987.

Orme-Johnson D. W. Prison rehabilitation and crime prevention through the Transcendental Meditation and TM-Sidhi program. In Holistic approaches to offender rehabilitation, ed. Leonard J. Hippchen, Chapter 15, 346–383. Springfield, Illinois: Charles C. Thomas Publishing, 1981.

Kolektivni efekat: Smanjenje kriminala and sukoba, poboljšanje ekonomskih i društvenih trendova

Smanjenje kriminala

Hagelin J.S., et al. Effects of group practice of the Transcendental Meditation program on preventing violent crime in Washington, DC: Results of the National Demonstration Project, June-July 1993. Social Indicators Research 47: 153-201, 1999.

Hatchard G.D., et al. A model for social improvement. Time series analysis of a phase transition to reduced crime in Merseyside metropolitan area. Psychology, Crime, and Law 2: 165-174, 1996.

Dillbeck M. C., et al. Consciousness as a field: The Transcendental Meditation and TM-Sidhi program and changes in social indicators. The Journal of Mind and Behavior 8(1):67–104, 1987.

Dillbeck M.C., et al. Test of a field model of consciousness and social change: The Transcendental Meditation and TM-Sidhi program and decreased urban crime. The Journal of Mind and Behavior 9: 457-486, 1988.

Dillbeck M.C., et al. The Transcendental Meditation program and crime rate change in a sample of forty-eight cities. Journal of Crime and Justice 4: 25-45, 1981.

Smanjenje sukoba

Davies J. L. and Alexander C. N.. Alleviating political violence through reducing collective tension: Impact Assessment analysis of the Lebanon war. Journal of Social Behavior and Personality, 17: 285-338, 2005.

Dillbeck M.C. Test of a field theory of consciousness and social change: Time series analysis of participation in the TM-Sidhi program and reduction of violent death in the U.S. Social Indicators Research 22: 399-418, 1990.

Gelderloos P., et al. Creating world peace through the collective practice of the Maharishi Technology of the Unified Field: Improved U.S.-Soviet relations. Social Science Perspectives Journal, 2(4): 80–94, 1988.

Gelderloos P., et al. The dynamics of US–Soviet relations, 1979–1986: Effects of reducing social stress through the Transcendental Meditation and TM-Sidhi program. Proceedings of the Social Statistics Section of the American Statistical Association (Alexandria, VA: American Statistical Association): 297-302, 1990.

Orme-Johnson D.W., et al. Preventing terrorism and international conflict: Effects of large assemblies of participants in the Transcendental Meditation and TM-Sidhi programs. Journal of Offender Rehabilitation 36: 283-302, 2003.

Orme-Johnson D.W., et al. International peace project in the Middle East: The effect of the Maharishi Technology of the Unified Field. Journal of Conflict Resolution 32: 776-812, 1988.

Orme-Johnson D. W., et al. The effects of the Maharishi Technology of the Unified Field: Reply to a methodological critique. Journal of Conflict Resolution 34:756–768, 1990.

Poboljšanje ekonomskih i društvenih trendova kao i opšteg kvaliteta života

Assimakis P.D. and Dillbeck M.C. Time series analysis of improved quality of life in Canada: Social change, collective consciousness, and the TM-Sidhi program. Psychological Reports 76: 1171-1193, 1995.

Cavanaugh K.L. and King K.D. Simultaneous transfer function analysis of Okun’s misery index: Improvements in the economic quality of life through Maharishi’s Vedic Science and technology of consciousness. Proceedings of the American Statistical Association, Business and Economics Statistics Section (Alexandria, VA: American Statistical Association): 491-496, 1988.

Cavanaugh K. L., et al. A multiple-input transfer function model of Okun’s misery index: An empirical test of the Maharishi Effect. Proceedings of the American Statistical Association, Business and Economics Statistics Section, 565-570, 1989:

Cavanaugh K. L., et al. Consciousness and the quality of economic life: empirical research on the macroeconomic effects of the collective practice of Maharishi’s Transcendental Meditation and TM-Sidhi program. Proceedings of the Midwest Management Society (Chicago, IL: Midwest Management Society) 183-190, 1989.

Cavanaugh K.L., et al. Time series analysis of U.S. and Canadian inflation and unemployment: A test of a field-theoretic hypothesis. Proceedings of the American Statistical Association, Business and Economics Statistics Section (Alexandria, VA: American Statistical Association): 799-804, 1987.

Dillbeck M.C. and Rainforth, M.V. Impact assessment analysis of behavioral quality of life indices: Effects of group practice of the Transcendental Meditation and TM-Sidhi program. Proceedings of the Social Statistics Section of the American Statistical Association (Alexandria, VA: American Statistical Association): 38-43, 1996.

Dillbeck M.C., et al. Consciousness as a field: The Transcendental Meditation and TM-Sidhi program and changes in social indicators. The Journal of Mind and Behavior 8: 67-104, 1987.

Orme-Johnson D. W. and P. Gelderloos. The long-term effects of the Maharishi Technology of the Unified Field on the quality of life in the United States (1960 to 1983). Social Science Perspectives Journal 2(4):127-146, 1988.

 

Transcendental Meditation, Self-actualization, and Psychological Health: A conceptual overview and statistical meta-analysis Alexander, C. N., Rainforth, M. V., & Gelderloos, P., Journal of Social Behavior & Personality, 6(5), 189-248, 1991.

Rezime

Prikazuje životni ciklus teze razvoja zasnovanom na Vedskoj psihologiji Mahariši Maheš Jogija. Ova teza predlaže da sistematska transcedencija, koja je postignuta kroz tehniku Transcedentalne meditacije, postiže samo-realizaciju. Statistička meta analiza je prikazana na 42 studije  na efektima TM tehnike i drugim oblicima meditacije i opuštanja radi samo-realizacije. Veličina efekta TM-a na sveukupnu samo-realizaciju je bila približno 3 puta veća nego kod drugih oblika meditacije i opuštanja. Analiza faktora 12 merenja inventara lične orijentacije pokazala su 3 nezavisna faktora: Afektivna zrelost, integrativna perspektiva na sebstvo i svet i otporno osećanje sebstva. Na ova 3 faktora, efekat TM-a je bio tri puta veći. Magnituda ovih konzistentnih diferencijalnih efekata implicira da sistematska transcedentacije je ključni faktor.  (PsycINFO Database Record (c) 2016 APA, all rights reserved)

Šta znači meditacija apsolutno bez napora?

  • Nema pokušavanja da “ispraznite um”
  • Nema praćenja misli
  • Nema koncentrisanja
  • Nema kontrolisanja uma

Garantujemo da ćete biti zadovoljni

U poslednjih 50 godina, TM tehnika se uvek pokazal efektivna kod milione ljudi svih načina života, kutura i iskustava.

Iz ovog razloga, kurs TM tehnike garantuje da će te biti zadovoljni. Pitajte svog lokalnog sertifikovanog učitelja za više detalja.

Doživotna usluga podrške

Sve ovo je dostupno bez dodatnog plaćanja ukoliko i kada Vam je potrebno:

  • Lični saveti jedan na jedan provere Vašeg praktikovanja TM tehnike odnosno da li je pravilno praktikujete i šta je potrebno da korigujete.
  • Ponovno osvežavanje znanja o TM-u
  • Pristup sertifikovanim TM učiteljima bilo gde u Srbiji da Vam odgovore na sva Vaša pitanja

TM zajednica

Bićete pozvani na napredne lekcije, specijalne događaje, grupne meditacije, proslave, upotrebe online resursa i baza znanja i još puno dodatnih stvari koje Vam mogu koristiti.

Personalizovane jedan na jedan instrukcije

TM instrukcije nisu univerzalne. One su pažljivo personalizovane za Vas od strane sertifikovanog učitelja TM-a. Takođe dobijate i grupna predavanja sa dodatnim instrukcijama, obezbeđujući maksimalne dobrobiti od ove lake tehnike u kojoj se uživa.

Autentična TM tehnika

Samo sertifikovani TM učitelji mogu da Vas nauče autentičnoj TM tehnici. Oni su uspešno savladali kompletan intenzivan trening od 5 meseci i održavaju svoju sertifikaciju kroz konstantne profesionalne kurseve.