Česta pitanja i odgovori

Odakle potiče transcendentalna meditacija?

Tehnika transcendentalne meditacije zasnovana je na drevnoj tradiciji vedske nauke, koja je nekada bila poznata čitavom svetu, a danas je sačuvana u Indiji. Prosvetljeni vedski mudraci su je hiljadama godina čuvali i prenosili iz pokolenja u pokolenje.

Pre otprilike 50 godina, Mahariši Maheš Jogi – jedan od najvećih mudraca vedske tradicije u naše vreme – doneo je transcendentalnu meditaciju u svet i obnovio znanje i iskustvo viših stanja svesti. Kada danas podučavamo tehniku transcendentalne meditacije, koristimo isti postupak kao i učitelji hiljadama godina unazad i time obezbeđujemo maksimalnu delotvornost.

petak, 04 mart 2011

Šta se dešava tokom meditacije?

Tehnika transcendentalne meditacije dopušta duhu da se smiri u sebi prekoračivši područje mišljenja i iskusi izvor misli – čistu svesnost, poznatu i kao transcendentalna svest ili ujedinjeno polje.

Ovo je najtiši i najsmireniji nivo svesti – vaše najdublje Sopstvo. U ovom stanju odmorne budnosti vaš mozak radi daleko sređenije, a vaše telo dobija dubok odmor.

petak, 04 mart 2011

Da li TM vodi u pasivnost?

Neki smatraju da meditacija generalno nije za ljude koji žele da budu uspešni u svetu. Ovo potpuno pogrešno shvatanje nastalo je zbog vekovima širene zablude da su "svetovno" i "duhovno" nespojivi i jasno odeljeni. Savremena praktična iskustva vodećih svetskih menadžera, umetnika, sportista i ljudi iz drugih zahtevnih i stresnih profesija pokazala su da je njihov svetovni uspeh samo rastao sa rastom unutrašnjeg, duhovnog iskustva kroz TM.

U stvari, može se reći da je redovno iskustvo dubokog odmora i opuštanja kroz TM, izuzetna priprema za uspešan i efikasan rad u svetu. Umoran čovek radi mnogo, a postiže malo, kao kad tupim nožem seče kupus. Redovna vežba TM je kao oštrenje noža, a delovanje posle meditacije je sečenje kupusa naoštrenim nožem.

četvrtak, 03 mart 2011

Only registered users may add new messages, Please login now.

 

Prikaži unosa 
Powered by Phoca Guestbook